MAMA’S


‘Bevallen
is als
een

Marathon’

Of je nu een bevalling moet doorstaan of een marathon moet finishenje hebt voor beide ongelofelijke superkrachten nodig.

Zowel een bevalling als een marathon vragen maanden aan voorbereiding. Die voorbereiding loopt een beetje als volgt: in de eerste fase is het allemaal nog leuk en spannend, in de tweede fase zit je er al een beetje doorheen, en in de laatste fase is je lichaam zo uitgeput dat een simpele handeling als uit de auto stappen al teveel gevraagd is. Wanneer mensen aan je vragen hoe het gaat zeg je ‘Nou, ik ben deze week 8 uur bezig geweest met trainen (voor de marathon) of om mijn schoenen aan te trekken (zwangerschap), het gaat geweldig!’

Maar even zonder gekkigheid aan een marathon begin je toch ook niet ongetraind? Waarom dan wel aan je bevalling?!

Waarom sporten tijdens de zwangerschap!

Voordelen voor Moeder en Kind!

Sporten tijdens de zwangerschap biedt talloze voordelen, zowel voor de aanstaande moeder als voor haar kindje.

Voordelen voor het kind
Sporten stimuleert onder andere een gezondere groei van de placenta, wat zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor krijgt je baby meer zuurstof en voedingsstoffen binnen. Daarnaast heeft regelmatig bewegen tijdens de zwangerschap een positieve invloed op de hersenontwikkeling van het kindje en vermindert het het risico op macrosomie (het krijgen van een te zware baby).

Voordelen voor de moeder
Ook voor de moeder zijn de voordelen groot. Door te blijven sporten behoud je een goede conditie en verloopt de gewichtstoename vaak gezonder. Sporten helpt daarnaast zwangerschapsklachten zoals rugpijn, bekkenpijn, vermoeidheid, obstipatie en spataderen te verminderen. Verder draagt het bij aan een betere houding en balans, en verlaagt het de kans op zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert zwangere vrouwen om minimaal 150 minuten per week matig intensief te bewegen. Dit betekent bewegen op een manier waarbij je nog gemakkelijk kunt praten, zonder buiten adem te raken. Voorbeelden hiervan zijn fietsen en wandelen. Daarnaast wordt aangeraden om minstens twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen, zoals krachttraining. Tot slot is het belangrijk om langdurig stilzitten zoveel mogelijk te voorkomen.

Wil jij fit, energiek en gezond je zwangerschap doorlopen? Ontdek hoe wij je daarbij kunnen begeleiden!